A Nemzeti Infokommunikációs Koordinációs Központ (NIKK) célkitűzése, hogy szakmai feladatain túl az innovációmenedzsment új típusú közös platformja is legyen ipari és szakmai partnereink számára. Ahogy a middleware rendszerek és közös technológiai platformok gyorsabbá és hatékonyabbá teszik a fejlesztését és üzemeltetést az infókommunikációban, úgy a NIKK innovációmenedzsment-platformja is egyfajta „köztes réteg" szerepet kíván betölteni az innovációs együttműködésben. A NIKK intézményesített, standard szolgáltatásaival innovációs partnereink gyorsabban és hatékonyabban teremthetnek értéket, érhetnek el versenyelőnyt a piacon.

A NIKK - mint innovációmenedzsment platform - szolgáltatásai:

A kutatási és fejlesztési területek közös beazonosítása – a NIKK innovációs fókuszterületeit az ipari partnerekkel történő egyeztetés alapján választja ki úgy, hogy azok mind tudományos, mind piaci szempontból ígéretesek legyenek a partnereink számára is.
Az innovációs stratégiák összehangolása - a közösen beazonosított K+F területek alapján a NIKK saját innovációs stratégiáját összehangolja az ipari partnerek innovációs stratégiáival.
A K+F humánerőforrás-kapacitások komplementer fejlesztése – a kutatási és fejlesztési feladatok hatékonyabb végrehajtása érdekében a NIKK közös HR politikát folytat ipari partnereivel, a projektekben közös fejlesztőcsapatokat állít fel, segít a kapacitások rugalmas bevonásában. Oktatási szolgáltatásaival részt vesz a partnereink humán erőforrás fejlesztésében, saját szakembereit pedig a legkorszerűbb ipari tudással látja el.
Közös projektfinanszírozási konstrukciók kidolgozása – a NIKK forrástérképet készít a közös projektek finanszírozásához, amelybe az ipari források mellé szükség szerint saját és pályázati forrásokat is bevonhat. Továbbá aktív szakmai és szervezési támogatást nyújt új pályázati projektek generálásához mind a hazai, mind az uniós források tekintetében.
Hasznosítási modellek kialakítása – a NIKK a legjobb gyakorlatok alapján a közös érdekekre építő közös hasznosítási modelleket készít, amely hosszú távon érdekeltté teszi az együttműködő feleket az innovációs eredmények piaci sikereiben. Ennek keretében a NIKK segít a létrejövő szellemi tulajdon védelmében, jogi támogatásában.
Innovációs láncok kiépítése – a NIKK együttműködő partnereivel közreműködik olyan innovációs láncok kiépítésében, ahol az alapkutatás, az alkalmazott kutatás, a kísérleti fejlesztés, a termékfejlesztés, a gyártás és az értékesítés folyamata magas minőségben és célszerű munkamegosztásban történik.
A közös munka és tapasztalatok alapján szolgáltatásainkat folyamatosan bővítjük, amelyhez javaslataikat és visszajelzéseiket várja a projekt hasznosítási vezetője: Butsi Zoltán (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).

NEMZETI INFOKOMMUNIKÁCIÓS KOORDINÁCIÓS KÖZPONT:
Együttműködés az innovációban - Innováció az együttműködésben!

TÁMOP-4.2.2.C-11/1/KONV-2012-0004
Nemzeti kutatóközpont fejlett infokommunikációs technológiák kidolgozására és piaci bevezetésére

Az Európai Unió támogatja a stratégiai témákban létrejövő nemzeti koordinációs központokat, amelyek összehangolják az ország kutatási és innovációs kapacitását az adott területen.

A Pannon Egyetem, a Kecskeméti Főiskola és a Kanizsa Felsőoktatásáért Alapítvány által alkotott konzorcium a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által meghirdetett Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében koordinációs központot alapít, amely a fejlett infokommunikációs technológiák kutatását és piaci bevezetését irányítja országos szinten. A pályázat eredményeképpen a konzorcium az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott 1 416 709 357Ft forint összegű támogatást kap a központ kialakítására és a kapcsolódó kutatási programok megvalósítására.

A projekt weboldala: http://nikk.mik.uni-pannon.hu/
További információk: http://mik.uni-pannon.hu/